úterý 22. července 2014

Dalajlamova kočka a umění příst

Jedna z mích nejoblíbenějších knížek se konečně dočkala pokračování! A rozhodně je co číst...Vrnivý příběh, vyprávěný kočičíma očima z prostředí dalajlámova chrámu v Jokhangu Vás znovu vtáhne do děje a jen tak nepustí.


Kočičí moudrost mnohdy přesáhne tu lidskou, která je většinou založená jen na povrchních věcech.
Někdy se prostě stačí pohodlně uvelebit a řešení vašich starostí k vám přijde samo od sebe.
Dalajláma odjíždí na dlouhé turné po Americe a Jeska je poprvé ''sama doma''. Těsně před odjezdem jí dalajláma zadá nesnadný úkol- přijít na to proč vrní, aneb jaká je vlastně příčina štěstí.

Mladá kočka si neví s takovouto těžkou otázkou rady. Kdy vlastně přede? Když je jí dobře, třeba jí dobré jídlo. Na druhou stranu i když má z něčeho obavy nebo se snaží někoho uklidnit.
Je to opravdu zapeklitá otázka...Štěstí (!), že se kolem ní pořád něco děje. Jesce se naskýtají různé aspekty štěstí i neštěstí v pestře podaných dobrodružstvích jejího okolí. V Himalájské kavárně to žije a obyvatelé, návštěvníci i turisté připravují každou kapitolu nové překvapující závěry definice štěstí.

Myslím, že tuto už mini sérii by měl každý člověk povinně číst a knihu by měli rozdávat na ulicích. Protože, kde jinde vám odpoví na těžké a zapeklité životní otázky prostřednictvím vtipných příběhů než právě v Dalajlámově kočce?

3 komentáře: