pátek 19. září 2014

Dědictví aneb jak Helena ke štěstí přišla

Další mistrovské dílo z pera mistra románů pro teenagery (Mládí v hajzlu) C. D. Payna. Román popisuje život průměrné americké ženy, 59-tileté Heleny. Její život je pořád stejný, nuda, šeď, nekonečně čištění obrovského domu a právnický manžílek dávno vyměnil sex za golf.



Na bohatém předměstí v Pepper Pike nemá Helena žádnou výplň dne než pečování o domácnost. Monika, její 25-tiletá dcera, po dlouhém zevlování v domácím hnízdečku konečně našla práci a s ní i nového přítele. Nechutné prase Roland, ze kterého se ovšem postupem času vyvine docela fajn chlapík. Kyle prostředí z dětí si užívá studentského života na vejšce. A poslední z dětí? Šestnáctiletej drzej fracek Casta, se kterou má ovšem Helena velmi zvláštní rodičovský vztah, takový, jaký by jste opravdu nečekali. Všemu nasazuje korunu její manžel Harkness- vysoký plešoun, tvrdohlavý beran, který udělá cokoli jen aby Heleně nemusel s čímkoli pomáhat.

Znenadání se Helenin život obrací vzhůru nohama.


Její teta Maddy jí odkázala malý domeček nedaleko jezera. Dům ovšem potřebuje celý předělat, než bude vhodný k prodeji a tak se Helena vydává na nucené domácí práce. Nejdřív se musí celý dům samozřejmě prozkoumat. Na poličce strýčka Phila nachází kompletní sbírku knih záhadné Glorie Ann Lenoreové. A jaké překvapení přichází když v sejfu nachází dokumenty, všechny vztahující se k G.A.L. Díky jejím knížkám Helena zjistí pravdu o svém životě, znovu se zamiluje a celý její život se obrátí k lepšímu. Nejdříve ovšem musí projít složitými situacemi, který jí pátrání po autorce připraví...

Kniha mě velmi příjemně překvapila, když už nečekáte nic nového tak najednou...BUM! Praští vás to v celé své parádě do obličeje. Knihu můžeme označit jak za humornou detektivku, tak za chytlavý příběh pro náctileté čtenáře. Styl psaní C. D. Payna se mi velice líbí, jako kdyby v srdci nikdy nevyrostl a své nekonečné rebelství promítal do svých knih.

Žádné komentáře:

Okomentovat